Ruim honderd jaar geleden had een groep Nederlandse industriëlen en bankiers een droom: passagiers vervoeren door de lucht. Een revolutionair idee dat uiteindelijk zou leiden tot de oprichting van KLM. Op 17 mei 1920, twee weken geleden precies 100 jaar geleden, was het zover. De eerste passagiersvlucht van KLM van Londen naar Amsterdam was een feit.

Aan binnenlands vervoer werd vooralsnog geen belang gehecht. Vanwege de te grote financiële risico’s wilde KLM nog niet investeren in eigen toestellen. De keus viel op de Britste luchtvaartmaatschappij Air Transport & Travel. AT&T en KLM werden het eens over de exploitatiekosten en de huur van drie toestellen: één De Havilland DH-16 en twee De Havillands DH-9B’s.

De datum van de eerste vlucht werd vastgesteld op 17 mei 1920. Aan boord van de De Havilland DH-16 (registratie G-EALU) zaten twee Engelse journalisten en wat vracht: een pakket kranten en een brief van de Londense burgermeester bestemd voor zijn Amsterdamse ambtgenoot. Zij werden bij aankomst onthaald door een bont gezelschap onder wie een groot deel van de KLM-oprichters en administrateur Albert Plesman. De volgende dag vond de retourvlucht plaats van Amsterdam naar Londen met aan boord de eerste Nederlandse passagier.

Vliegers Hans Nordsiek en Kees van Til wilden dit moment niet voorbij laten gaan zonder stil te staan bij dit stukje geschiedenis en haalden de Boeing Stearman uit 1943 van stal voor een benefiet vlucht. Zij landden op hetzelfde tijdstip als die eerste vlucht 100 jaar geleden op Schiphol. Om precies 13:20 uur raakte het toestel de grond en kwam met een prachtige landing tot stilstand. Aviapartner sponsorde de vluchtafhandeling.
Hans Nordsiek: ‘Ongelofelijk knap en gedurfd dat ze 100 jaar geleden deze vlucht maakten. Ze landden toen in een weiland met niets meer dan een paar houten barakken en een zendtorentje. Ik was me zaterdag extra bewust van alles wat KLM de afgelopen eeuw bereikt heeft, iets om trots op te zijn. Het was een feestelijke ochtend. Pieter Elbers was aanwezig en een aantal fotografen om alles vast te leggen. Honderd jaar geleden begonnen ze met iets nieuws, een droom die in kleine stapjes werd waargemaakt. Nu staan we weer voor een uitdaging om, tot op zeker hoogte, opnieuw te beginnen. En dat kunnen we, daar geloof ik in!”

De Blauw Helpt Stickeractie van verkeersvlieger Niek Batstra maakte van de gelegenheid gebruik om orbits te verkopen onderweg voor Wings of Support. Enthousiastelingen stonden zwaaiend met vlaggen, shirts, en sjaals in de tuinen en op de pleinen te wachten op hun orbit. De volledige opbrengst hiervan is naar Wings Of Support gegaan. Het toeval wil dat het opgehaalde bedrag van €1320,- ook de landingstijd was geweest van die allereerste passagiersvlucht.

Voor meer fotos van de vlucht ga naar https://blauwhelptstickeractie.myonline.store/c-5293608/boeing-stearman-actie/

Geen berichten gevonden.