Financiële steun projecten

In veel gevallen is een project van Wings of Support een actie bij een lokale organisatie op bestemming zoals een school, kinderdagverblijf of medische post. Nieuwe projecten kunnen zowel worden gestart bij organisaties die onbekend zijn voor Wings of Support, als bij organisaties waar Wings of Support al eerder een project heeft uitgevoerd en afgerond. | Can not read this? Translate in browser or click here for the onepager in English |

1. Meestal wordt een project door twee coördinatoren uitgevoerd. Zij gaan met behulp van verschillende (checklist) formulieren en rapporten de benodigde gegevens verzamelen. Dit gebeurt zowel bij de organisatie op locatie tijdens een routestop, als via email contact.

2. Zodra alle gegevens bekend zijn, wordt het project ter stemming bij een wisselende groep projectcoördinatoren neergelegd. Deze stemmingsronde brengt eventuele onduidelijkheden en extra vragen boven tafel om de financiële steun te verantwoorden. Daarnaast heeft de stemmingsronde als voordeel dat het project objectief wordt beoordeeld door een groep coordinatoren die niet persoonlijk bij het project betrokken zijn.

3. Indien de stemming positief is, wordt het project aangenomen en zal deze worden uitgevoerd door Wings of Support. Bekijk onze projecten op de projectenpagina.

Camps

Een variatie op de reguliere projecten is het zogeheten Wings of Support kamp. Dit zijn uitstapjes van één of meer dagen ter vermaak en educatie van de kinderen. Deze kampen worden behandeld als regulier project. Het is de bedoeling dat de uitvoering van een dergelijk kamp bij de leiding van een organisatie ligt.
Uitzondering hierop is het jaarlijkse bushcamp welke door de medewerkers van Wings of Support wordt georganiseerd en tevens ook groter van opzet is.

Vanaf 30 september 2017 organiseert Wings of Support het 17de Bushcamp aan de oevers van het meer van Naivasha in Kenia.

Ook dit jaar organiseren wij vier kampen met 35 kinderen uit kindertehuizen verspreid over heel Kenia. Voor ieder kamp heeft WoS de hulp van ongeveer 25 donateurs nodig. Gezien het grote enthousiasme van medewerkers, donateurs en sponsors is het belangrijk om je bijtijds op te geven.

Op 1 februari start de inschrijving voor Bushcamp om 00.01 uur precies. Om de vrijwilligers meer tijd te gunnen om vakantie/vrije tijd aan te vragen, hebben we de inschrijfdatum vervroegd.

De ervaring leert dat de meeste kampen vrij snel vol zitten, waarna we beginnen aan een reservelijst. De ervaring leert, dat mensen op de reservelijst toch vaak mee kunnen.

ER WORDT NIET GELOOT! Ook is het niet zo dat altijd dezelfde mensen meegaan. Wel gaan we kijken of er een goede mix is tussen ervaren en onervaren Bushcampers. De inschrijving staat open voor iedereen die donateur is van Wings of Support en eveneens ouder is dan 21 jaar.

Opgeven kan door een mail te sturen naar bushcamp@wingsofsupport.org met als onderwerp “Opgave Bushcamp 2017” en de volgende informatie:

naam plus geboortedatum
functie plus bedrijf
personeelsnummer
telefoonnummer
e-mailadres
huisadres
Op het tijdstip dat je jezelf per mail opgeeft, kom je op de lijst. Je aanmelding wordt definitief wanneer je het inschrijfgeld van €10 hebt overgemaakt naar NL16ABNA0563950803 ten name van MJ den Dulk inzake Bushcamp 2017, plus de naam van de vrijwilliger. Na ongeveer zes weken kun je een bericht verwachten of je geplaatst bent of op de wachtlijst staat. Voor één kamp van vier dagen moet je rekenen op zes dagen uit en thuis. Voor twee kampen reken je op negen dagen.

Opbouwen, (startdatum) vrijdag 29 sep – (einddatum) zaterdag 30 september

Kamp 1, zaterdag 30 september– dinsdag 3 okt
Kamp 2, dinsdag 3 okt – vrijdag 6 okt
Kamp 3, vrijdag 6 okt – maandag 9 okt
Kamp 4, maandag 9 okt – donderdag 12 okt
Afbreken kamp, donderdag 12 oktober

Dit jaar heeft het bestuur van Wings of Support voor alle vrijwilligers Flying Blue punten ter beschikking gesteld voor de retourvlucht Amsterdam- Nairobi.

De belasting (€170) op deze tickets moet door de deelnemers zelf betaald worden.

Voor personeel van KLM is het belangrijk om tijdig je vrije tijd te plannen. De organisatie van Bushcamp kan hierin helaas niet bemiddelen met de werkgever.

De kosten voor een kamp zijn €170 (belasting tickets). Voor alcoholische drankjes, sappen, softdrinks en fooi wordt een bijdrage gevraagd. Reken verder op $50 voor een Keniaans visum en kosten van een overnachting in Nairobi en vervoer naar het bushcamp. Afgelopen jaren was een overnachting al mogelijk vanaf €15 en vervoer afhankelijk van met hoeveel tegelijk je een taxi neemt (€10-€70)
Veiligheid is een enorm belangrijke zaak voor WoS en voor het Bushcampteam. Alle voorgaande Bushcamps zijn op een uiterst veilige en verantwoordelijke manier verlopen. Ruim voor het Bushcamp wordt een risicoanalyse gemaakt en voorgelegd aan KLM Bedrijfsbeveiliging. De adviezen van Bedrijfsbeveiliging worden altijd opgevolgd. WoS houdt zich daarom ook het recht voor om het Bushcamp desgewenst te annuleren.
De vrijwilligers van het Bushcamp gaan in eerste instantie niet mee voor zichzelf, maar om de kinderen een geweldige tijd te bezorgen. Uit ervaring blijkt dat ook de vrijwilligers een onvergetelijke tijd beleven; er wordt altijd veel gelachen, gezongen en plezier gemaakt.

Sinds 2014 moet voor iedere vrijwilliger van het Bushcamp een VOG (verklaring omtrent gedrag) worden aangevraagd. Dit wordt centraal geregeld. Op zondag 2 juli vindt een vergadering/bbq in Loosdrecht plaats waarvoor alle vrijwilligers worden uitgenodigd. Op deze middag wordt veel uitgelegd over het Bushcamp en leren de vrijwilligers elkaar alvast kennen.

Bushcamp is leuk, avontuurlijk, uitdagend en gezellig. Niet alleen voor de kinderen, maar zeker ook voor de vrijwilligers. Voor meer informatie over het Bushcamp kun je kijken op onze Facebookpagina Bushcamp Wings of Support. Dit is een besloten groep, maar we maken je graag lid als je mee wilt met Bushcamp. Tot aan het kampvuur!

Namens het Bushcampteam, Marius den Dulk

De deelnemende kinderen genieten van Bushcamp. Ze komen vaak aandacht tekort of sommigen zijn misbruikt. Veel vertrouwen in volwassenen is er dan ook niet. Om die reden hebben wij een aantal kinderen mee genomen in de bush met voor hun volstrekt onbekende vrijwilligers die ze wel moesten vertrouwen. Dit werd zo’n groot succes dat we de volgende jaren steeds meer kampen gingen organiseren. We hebben veel emotionele momenten met de kinderen gehad. Veel kinderen beginnen het kamp heel stilletjes en timide, maar gedurende het kamp zie je ze steeds vrolijker en opgewekter worden. Het is ontroerend om te zien hoe de kinderen hun emoties aan het papier toevertrouwen als er een teken of schildermiddag is. Een Bushcampdag begint over het algemeen vrij vroeg. Gedurende de dag gaan we met de kinderen op loopsafari, doen we een boottocht langs de hippo’s en flamingo’s over het meer, gaan we zwemmen bij een lodge, en gaan we met jeeps op safari in de wildparken in de buurt. De laatste avond is de bonte avond. De kinderen en de vrijwilligers studeren leuke acts in en zo vermaken we elkaar. De veiligheid van alle kinderen en medewerkers staat voorop. Maar het is een spannend idee dat apen, zebra’s, hippo’s en giraffen in de buurt zijn. Er is een arts met tropenervaring tijdens het Bushcamp aanwezig om, indien nodig, direct medische hulp te bieden.

Meer informatie waaronder het verhaal “Hoe overleef ik Bushcamp” is te vinden in de besloten Bushcamp groep op Facebook waar je je kunt aanmelden: http://on.fb.me/1JYdW7L. Mocht je nog geen Facebook account hebben, stuur dan een email naar: bushcamp@wingsofsupport.org.

Opknapacties bij bekende projecten

Vaak is er niet veel nodig om een project een mooier, schoner of gezelliger aanzien te geven. Muren kunnen worden geverfd of worden beschilderd met tekeningen. Ruimtes kunnen worden opgefleurd, tuinen aangeharkt en rommel opgeruimd. Veel van deze werkzaamheden hebben voor de leiding van lokale organisaties vaak niet de hoogste prioriteit door gebrek aan tijd, geld en personeel.

Bij al bekende projecten doen we relatief eenvoudige klus- en of opknapacties. Gemiddeld voert Wings of Support twee a drie klusacties per jaar uit. De klusacties worden telkens bij verschillende projecten uitgevoerd in verschillende landen, met wisselende klusteams. Wings of Support is niet actief in volunturism.

Een klusactie omvat meerdere doelen; het opknappen van een project, het hebben van plezier met elkaar en de kinderen en het vergroten van de betrokkenheid van de donateurs, de klussers. Voor de deelnemers is het een ideale gelegenheid om iets extra’s te kunnen betekenen voor de kinderen van het project. Gebleken is dat de begeleiders en kinderen van een project zeer positief reageren op het feit dat bemanningsleden een bezoek komen brengen en daarbij ook nog tijd willen besteden aan het opknappen van hun leefomgeving.

Goodies on-demand

Bij Wings of Support worden gedoneerde goederen “goodies” genoemd. Onze projecten geven zelf aan welke goederen zij goed kunnen gebruiken. De gevraagde donaties worden door cabine- of cockpitbemanning persoonlijk naar actieve projecten gebracht. Dit gebeurt op zeer kleine schaal – denk aan babyartikelen, kinderondergoed, school- en knutselmateriaal of kinder sportartikelen – omdat Wings of Support primair financiele ondersteuning geeft waarbij er voorkeur is voor aanschaf ter plekke om de lokale economie te stimuleren.

Om de vliegtuigbelading en Safety & Security-rating te waarborgen, gelden voor crew duidelijke richtlijnen met betrekking tot koffergebruik. De enthousiaste vrijwilligers achter goodies@wingsofsupport.org kunnen je een overzicht geven welk project behoefte heeft aan welke donaties en hoe je je – met in achtneming van de richtlijnen – hiervoor kunt inzetten. Als je als vliegend personeel iets wilt betekenen voor goodies, meld je dan eerst aan als vrijwilliger (onder ‘Doe Mee’).
Wings of Support een onafhankelijke stichting en geen onderdeel van de KLM Groep. Wij hebben geen transportmogelijkheden voor grote goederen (vracht) of goederen bestemd voor niet-actieve Wings of Support projecten. Wij kunnen dus niet helpen als je op zoek bent naar transportmogelijkheden voor goederen of vracht naar eigen project/relatie in het buitenland. De stichting Piloten Zonder Grenzen kan strikte mogelijkheden hebben voor vervoer van bijvoorbeeld dringende medische hulpgoederen. Meer informatie is te vinden op www.luchtvaartzondergrenzen.nl